De comfort zone van je paard bepalen
Bij de opvang waar ik werk staan zo'n 40 paarden, van ex-renpaarden tot mustangs en bijna allemaal met een horror-geschiedenis.
Mijn werk stopt dus niet bij alleen het opvangen, we willen de paarden immers weer uit adopteren dus herstel, rehabilitatie en/of omscholing is standaard. Mijn taken zijn als volgt:
Als een nieuw paard binnenkomt hoor ik van de eigenaars of er fysiek herstel nodig is. Zo ja, dan wacht ik op bericht van 'goedkeuring', zo niet dan let ik goed op de vibe van het paard zodat ik kan inschatten wanneer we aan de slag kunnen gaan.
Bij sommige paarden is het opstappen en wegrijden, heerlijk! Charger was niet zo'n paard. Ze heeft lang op een pensionstal met vriendjes gestaan maar toen die ging sluiten stond ze wekenlang alleen in haar stal opgesloten met weinig tot geen eten. Bij de opvang staan de paarden ook in stallen, maar ruimer en open en ze komen dagelijks in groepen buiten. Charger heeft een nare habit overgehouden aan haar isolement op stal; weven. Hele dagen stond ze gestresst heen en weer te wiebelen, door haar onstabiele gemoedstoestand lukte het ook niet geaccepteerd te worden door de andere paarden en voelde ze zich (weer) alleen.
Volgens de eigenaar die haar heeft overgedragen is ze ingereden, maar aangezien ze eruit zag als een gratenpakhuis ging dat even op de lange baan.
In het filmpje zie je mijn tweede sessie met Charger, de eerste sessie een paar dagen daarvoor stond in het teken van leiderschap, vriendschap en partnerschap. Het uitgangspunt van deze tweede sessie is doen alsof er niets aan de hand is, er vertrouwen in hebben dat de fundering van onze relatie goed bevestigd is en neem haar mee door een scala van handelingen. Gewassen worden, zwaaiende touwen, stil staan, mee lopen, halster om en af, introductie van vreemde objecten.
Tips:
- gedraag je niet anders dan anders, wees jezelf!
- bereid jezelf voor dmv ademhalingsoefeningen als je een erg sensitief paard hebt/je zelf snel gespannen bent
- bouw de komende sessies op met meer vreemde objecten/geluiden/geuren
- als je merkt dat je het spannend vindt kun je voor elke training even een korte grondwerk sessie doen, goed voor je zelfvertrouwen en de communicatie tussen jou en je paard èn het kan nooit kwaad.
Succes!
Liefs, Zoë